...WELCOME...

Tuesday, November 30, 2010

A fresh flower!

kuntum bunga yang sangat segar!

Hello...have a nice day and night to all.. last week i manage to balik kampung. And i felt that, i was so blank and didn't know what to do when i get back at kampung. Because of that, i asked my brother to came with me to farm. At the farm, i get the chance to do some shot after the rain stop. I snap and shoot with my various style, to get the best angle. My brother asked me, what exactly you doing there? and what for all the pictures you snap?

Hehehe. I responded to him. Well, this was my new favorite. Taking pictures of various theme and style. The pictures was just "suka-suka". Wanna keep it as my own collection. Maybe someday, i will print it out and stick it on our house wall. He said, owhhh. Then i continued having shooting at nearest river. Just beside our farm. My brother keep asking me to go home due on that time the sun began to set down. Tunggu dulu la sayang, i told him. During that time, i bring my tripod. And i manage to shoot the river and scenery using the very slow shutter speed. As the day began to dark my brother and i went back to home. Then, in the night, i borrow my sister's laptop to edit the photos. The result shown below. You are welcome to drop some comments of these photos. Thank you a lot!






Bila hati tergoncang!

Tuhan, terima kasih di atas pengorbanan Mu di atas kayu salib. Terima kasih kerana telah menebus diri kami dari dosa-dosa. Terima kasih kerana telah menjaga saya selama ini. Thank you for everything God!

Kali ini, saya benar-benar tidak tahu sama siapa saya mau bicara. Kerna dari dulu hal seperti ini tidak biasa aku kongsikan dengan orang lain. Aku tanggung sendirian apa yang berlaku selama ini dan sesekali diluahkan kepada teman rapat ku. Tapi kali ini saya 100% tidak tau mau berkongsi dengan siapa ttg hal yang sedang saya alami sekarang. Aku teringat kata-kata yang selalu keluar dari mulut orang. "Keterbukaan adalah permulaan pemulihan". tapai saya tidak yakin dengan kata-kata ini. Aku pun tidak tau kenapa. Saya balik Taginambur dan di blog ku sahaja tempat aku untuk meluahkan apa yang ada dalam hatiku sekarang.

Manusia tidak pernah lari dari kepahitan hidup. Kepahitan yang pelbagai jenis. Namun, kepahitan yang aku alami dua hari yang lalu telah menerjah diriku dengan tiba-tiba. Pahit, tersangat pahit bagaikan hempedu (tp, saya tidak pernah makan hempedu). Yang pasti, hal ini sangat menyakitkan dan tidak bisa ku terima sampai sekarang dan saat ini. Saya cuba untuk menjadi penyelamat tp pada akhirnya benda itu terjadi juga. Timbul dalam fikiranku, mungkinkah ini rencana Tuhan?Aku berfikir lagi, kenapa harus terjadi? Semua ini terjadi gara-gara aku. Seolah-olah tidak menghargai apa yang aku ada. Tetapin Tuhan mesti faham dan tahu bahawa saya tidak ada hati seperti itu.

Sudah dua hari berlalu. Saya tidak tau apa yang akan bakal terjadi di hadapan. Tetapi harapan ku sungguh besar sekali untuk terjadi sesuatu yang bisa meneutralkan kepahitan yang telah mengalir di hatiku dan menjernihkan kekeruhan yang telah tergoncang.. Apakah ini akan berlaku?Harapanku sungguh besar dan tidak dapat ku gambarkan bagaimana besarnya.

Sungguh berbeza sekali apa yang sedang ku hadapi sekarang. Sungguh kosong. Dan saya sama sekali tidak tahu apa yang aku perbuat. Aku bingung. Saya tidak dapat bisa bertahan duduk di rumah di kampung dengan keadaan ku seperti ini. Perkataan jarang sekali keluar dari mulutku. Bila ditanya, baru menjawab. itu pun sepatah dua. Maka, aku memutuskan untuk balik ke tempat kerja ku. Aku perlu suasana yang lebih tenang.

Di saat aku berhadapan dengan laptop, satu lagu rohani berlegar-legar di balik benakku. Lagu yang pernah ku nyanyikan semasa ulangtahun SIBKF, tahun lalu.  Lagu ini benar-benar menyentuh hatiku.


DIA MENGERTI


Terkadang kita merasa,
Tak ada jalan terbuka
Taka ada lagi waktu
Terlambat sudah...


Tuhan tak pernah berdusta
Dia slalu pegang janjiNya
Bagi orang percaya
Mukjizat nyata


C/
Dia menegerti, Dia peduli
Persoalaan yang sedang terjadi
Dia mengerti, Dia peduli
Persoalan yang kita alami


Namun satu yang dia minta 
Agar kita percaya
Sampai mikjizat menjadi nyata


video



Saat ini, bila saya mendengar lagu ini, saya sudah tau dengan siapa harus saya luahkan segala yang terbuku di dalam hatiku. Dia yang telah menebus saya dengan bayaran yang lunas.Tterima kasih Tuhan kerna perkara ini berlaku dalam hidup saya. Saya berdoa agar Tuhan melaksanakan rencanaNya di dalam hidup saya. Walau sepahit mana pun hal yang telah Kau rencanakan dalam hidup saya, saya pasti bisa menerima hal itu dengan kekuatan yang Engkau berikan. tetapi doaku supaya saya dapat menebus semua kesilapanku dan dapat memberikan apa yang terbaik.

Doaku,

"Tuhan, tolong hambaMu yang penuh dengan keterbatasan diri. Saya sangat memerlukan keajaiban tanganMu sekarang. Tolong saya supaya saya dapat melalui semua ini. Saya perlu menyiapkan assignment KISSM dan sekarang saya langsung tidak dapat berfikir.  Bagaimana mungkin saya menyiapkan tugasan ini kalau saya lagi sedang berhadapan dengan hal seperti ini. Tuhan, Engkau sahaja pengharapanku sekarang.  Tolong sekali lagi hambaMu ini supaya dapat melalui semua ini.:

Saya tidak tahu apa yang berlaku selepas ini. Tetapi saya serahkan segala-galanya ke dalam tangan Tuhan. Saya percaya Tuhan tidak pernah terlambat untuk memberi pertolongan. Kerna saya tahu, Dia peduli setiap persoalan yang saya alami sekarang. Saya juga tahu dia mengerti tentang semua ini. Thank you Lord for being with me. Amen!

Saturday, November 27, 2010

When a man like to shot!

How beautiful!
Outing on sunset!

When God creates the world!
He is not a worshiper of that banana!

Thursday, November 18, 2010

HAPC SMKN 2010

Always being a nice even though "kesumbangan" was happened! 
Halow..a very gud night to all friends who read my blog on night ( i wrote my blog at night)..and gd day to all friends...

Its been a couple of week i didn't wrote anything on my blog..today is 19 November 2010, Friday. Today is last day of school. Yeah..finally.. sampai jg hari terakhr persekolahan.  kemarin merupakan hari anugerah pelajar cemerlang di SMKN. HAPC ini dilangsungkan dengan 2 sesi. Sesi pagi utk sidang pagi and tengahari utk sidang petang punya. Saya seawal jam 7am di sekolah sudah. Bukan apa datang sekolah tetapi, urusan pasal persembahan lagu semasa HAPC. kena dtg awl utk latihan lagu, siap alat muzik dan juga make-up students. adoii..bzz juga..syukur pelajar pndai dengar juga bila diarah. Next year, mau beli set make-up lagi utk kelab koir. soalnya, make-up skg mcm x best n tidak lawa (students bilang laa, saya mana tau haha).tp ada kebenarannya juga. masa sesi make students tadi ,ada students yg ckp sma saya, "sir, time cuti sir pigi la belajar make-up alias kursus, spaya next year, cigu terus make-up kami"...saya ketawa bila mendengar permintaan itu. dengan selamba saya jawab, kalau ada kesempatan, nnt cigu pigi.kenen. mcm serius ja bunyi tp mau ketawa dlm hati haha.

kali ini pelajar koir akan mempersembahkan 2 buah lagu iaitu lagu MEMORY dan MALAYSIA TANAHAIRKU. Setelah hampir 2 bulan tidak buat latihan, akirnya sblm holiday, pelajar sempat jg nyanyi balik. Ramai students yg rindu mau bernyanyi balik. maklumlah hampir 2 bulan tidak menjalankan aktivit koir selepas pertanndingan yg lepas. Latihan berjalan dengan lancar walaupun hanya 2 malam sahaja latihan. Lagu suda mantap tinggal revise lagi. Nampaknya, pelajar masi boleh menyanyilakn lagu koir dengan baik walaupun suara tenor agak semput sikit terutamanya bila nyanyi lagu memory.

Persembahan koir berjalan selepas pengetua menerima cenderahati. Persembahan dapat dilakukan dengan baik. cuma komennya adalah, kurang tenaga, kurang volume dan kurang dinamik. 

Semasa di dewan, ada cigu (boss kici) minta spaya lagu "See Me Beautiful" dinyanyikan khas utk Bos besar. Saya mula2 x mau sebab perlu latihan lagi. tetapi saya menunaikan permintaan boss kici tersebut. Selepas sahaja persembahan selesai, kami meneruskan praktis utk lagu tersebut. Akhrnya, dapat juga. Sebab pelajar memang tau ni lagu dan hafal lagu ini. jadi touch up sikit2 dengan memasukkan elemen suara dua saja. Simple tetapi very nice!!

Persembahan utk sesi petang pnya agak mengecewakan dan agak "kuyak". sebab lagu pertama L.P.R.N lari bunyi. agak sumbang. Hohohoho.. tp syukur x terlampau sumbang!!!ni kali kedua utk tahun ini!Sejarah berulang!hahahha. Tp x apa, ada jg pengalaman pelajar. next year x ble bt bg2 lagi. pengajaran!

Pelajar gembira dan perasaan itu dpt dibuktikan dengan gambar2 di bawah ini. Jom tengok!!

Pelajar sedang diberikan arahan secara 'senyap' oleh konduktor sebelum menyanyikan lagu Memory

Tunjuk siapa  owh???hihi.."SATU sangat memberi makna kpd team ini

terpancar keriangan walaupun kesumbangan telah berlaku hahha



See Me Beautiful is a very nice song. Im planning to make the song more nice, harmonize and powerful next year. This was the video of "See Me Beautiful". Enjoy it!


Monday, November 8, 2010

Hi November!

Say Hello and Hi to November!!!!:)

Wah, tidak disangka-sangka juga, skg bulan November suda. Thank you God for guiding me every single day.
Seperti bulan yang lalu, kesibukan melanda dengan beberapa hal yg menimpa diriku. Almaklumlah,, mau hjg sem dua suda. jadi peperiksaan pun mau jalan. Bulan 10 sibuk dengan penyediaan soalan dan klip soalan. di smping itu, sibuk periksa PEKA pelajar tingkatan 1. Di samping itu juga, kemaskini lagi borang biru pelajar. Super duper busy meti. Tp syukur, suda limpas. Dapat jua dihadapi dengan tenang kenen.

Bulan November tiba, peperiksaan pun tiba. Exam start utk sidang petang adalah pd 3 Nov.  Kihoii untung la guru yg  subjeknya bjalan duluan. saya pnya subjek, aduhaiiii salihaa..snaaa hujung dunia nie..4 kelas bakal utk diperiksa ni. semua ada objektif dan subjektif. saya ada seminggu shja utk kasi siap semuanya termasuklah marking paper dan analisis item. lepas tu, kptsan analisis item  kena hntr lg. alahaaaiii. sempat kah saya ini...kasi yakin seja la ni kaka

Apapun, sda plan knun ni, kertas objektif saya kasi kuntirik sna kampung, lps tu yg sbjektif, terpaksalah saya buat sendiri. cayo-cayola utk saya...bisuk paper math saya berjalan suda. Sa harap students dpt buat dengan baik. .

Tidak sabar pula mau cuti ni. Holiday is around the corner dia bilang English. sungguh tidak sabar sda mau bcuti panjang nie. Ni tahun saya tidak mau mjga spm seperti thn lalu. Mau mempergunakan cuti seENJOYnya tahun nie.hehe...

Hari sabtu ini family day SMKN @ jamuan akhr tahun SMKN di Beijing. Pigi beijing xpaya naik kapal terbang nie. naik keta seja. hehe..snaaaaaa Kg. Nelayan. Tahun ni sa pigi juga. suda bayar RM18. ahli koperasi murah ckit nie.hehe. Saya mau menyanyi kalau sa tidak pndai malu haha!!!Tahun lalu ada bergambar sma Felix AF lagi knen. Ni tahun klu dia join lg, p bgmbr lagi ni..hehehhee

Kolosz, Felix and Poty
SMKN Family Day Nov 2009

Ba  k laa tambalut-tambalut ngawi, modop no sorou t. Ah po da siodop lot mato ku nga sosogon nopo matu...hehe. Gd nite!!

TAKLIMAT KISSM

Kami guru Malaysia!!
Halow bebeh!

Apa khabarmu di sana?Gue garap semuanya baik-baik aja deh. Suda sekian lama x meng'update blog ku ini. Jadi hari ini kerna waktunya agak free,  saya ambl kesempatan ini utk mencoretkan kisahku sejak kebelakangan ini.

Minggu yang lalu, iaitu pada hari Rabu bersamaan dengan 3 November 2010, saya dan beberapa rakan seperjuangan dr SMK Narinang pergi ke taklimat khusus untuk KISSM. KISSM stand for Kursus Induksi Sistem Saraan Malaysia (kalau saya tidak silap laiti, hehe). Yang pergi itu adalah kami2 yang sudah mendapat pengesahan lantikan daripada pihak SPP (thank you SPP). kami ada 7 org kesemuanya. bagus deh. gembira juga rasa hati mau pigi induksi sda selepas 2 tahun menjadi cikgu. kerna selepas kursus induksi ini, jawatan sebagai PEGAWAI PENDIDIKAN SISWAZAH akan sah tidak lama lagi.hehe.harap-haraplah disain oleh boss besar d sekolah hehe.

Syukur sebab tempat untuk taklimat induksi adalah di daerah tempat saya mengajar iaitu di SMK Pekan 2, Kota Belud. Jadi, x la jauh sangat. Tahun lalu, saya menjaga spm d sekolah ini. jadi, suasana sekolah itu suda agak biasa la kononnya. Kawasan parking tersangatlah luas x macam d sekolah tempat saya bertugas, tersangatlah sempit. sampai saya memakingkan kereta di atas bukit sebab tiada lagi ruang paking. gelanggang masih ada dan memang tmpt paking juga, tp problemanya, ada lubang yang besar dan boleh mencederakan skirt OYENku yang sangat rendah itu.hehe. jadi sebab itu, saya terpaksa memaking diri sanaa atas bukit.hehe

Sampai d SMK Pekan, kelihatan ada ramai sda guru-guru yang smpai dan sedang melepak di luar depan dewan besar. kenampakan beberapa rakan sekosmate ku sdg bercerita.wah!!suda lama x ketemu dan berbual dengan mereka. syukur ada juga taklimat seperti ini yang dapat mengumpulkan rakan-rakan seperjuangan. Sebelum taklimat bermula, saya sempat berbual-bual dengan beberapa kawan. gembira rasa hati. ada teman rapat semasa d ums, slps posting, x pernah lagi kontek, dapat juga bertanya-tanya kabar masa itu.

Sebelum taklimat bermula, kami dikehendaki utk register terlebih dahulu. Masa register, soalan assignment diberikan. wahhhh!!kalau assignment,,sungguh lama sudah x buat.kalau zaman-zaman d UMS, adoi 4 tahun d sna, 4 tahun la juga assignment seja.tp itu biasa labaitu.memang begitulaa kan.hehe . Nah!!lps saya chek soalan saya, lega jg laaa kenen. mcm agak senang tajuk yg saya dapat. ni mari baca soalan saya d gambar ini...
kalau mau tau, soalan assignment yang saya dapat adalah no 13. Cuba baca.hihi.GGembira jg saya dapat soalan ini. Bolehlah, mcm senang juga. Syukur habis.
Masa dapat soalan, yg lain sibuk menyalin soalan yg mereka dapat. saya pula bukan sibuk menyalin tetapi sibuk pigi gambr2 tu soalan saya.hahaha.soalnya, saya malas mau tulis2 waktu itu.kekekke


Lepas salin soalan, taklimat pun bermula. Taklimat tidak jg berapa lama.sekejap seja. dalam fikiran saya, byk laa sgt maklumat yg kena bg, sekali yg besa2 seja. I like!!.lps tu sesi soal jwb pun, mcm teda2. dua org ja yg pigi menanya, yg pakai mike la.lps habis taklimat, bru ada org2 p menanya tu org bagi taklimat. maklumat penting yang telah diperolehi semasa taklimat tersebut,,,kursus adakn berjalan dalm 2 sesi. pertama, pada 8-10 Disember 2010. yg kedua, 13-15 Disember 2010 ka klu tidak silap. Ini kali, special case ckit ni KISSM, biasanua kursus diadakan selama 2 minggu. tp oleh sebab bajet ngga ckup, maka kna buatlaa kursus tu selama 3 hari seja.bgs jg la. suka juga saya.

Ni taklimat bukan cikgu2 dr kb jaaa, tp dr daerah Tuaran dan Ranau juga. Dapat juga jmpa kawan2 dr daerah lain. nanti kursus kita jmpa lagi..

x terlepas juga kwn2 ku masa d KML.sempat jg kami ambl gambr selepas taklimat siap. Walaupun d KB ja, tp inda pernah berjmpa meti. soalnya, masing-masing ada kesibukan gea tu. Faham-faham seja la,hehe. Jom tingu gambar, inda banyak juga ba..2 keping seja.haha.tp sykur po la ada po kaka..hehehe
dari kiri: C.Eyuk, C. Ridzan, C. Kolosz, C. Melvin, C. Arnie
Lama ngga ketemu terutamnya baju warna hitam dan biru ni.bru time taklimat ni jmpa.
masing ada cerita laitu kan??hehehe